Tosya TGKD Heyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder’i Ziyaret Etti

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği (TGKD) başkan ve yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder’i  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makamında ziyaret etti.

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkanı Sayın Yusuf Varlık, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Ulusoylar ile Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri Sayın Aytunç Zafer Akça ile Sayın Mustafa Kök, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder’i  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makamında ziyaret etti.

Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkanı Sayın Yusuf Varlık ise burada yaptığı konuşmada, kendilerini kabul etme nezaketi gösteren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder’e teşekkür etti.

Başkan Varlık, konuşmasında Tosya’nın genel yapısı ile dernek kurmaktaki amaçlarından bahsetti.

Başkan Varlık, konuşmasında, Tosya’nın, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan binlerce yıllık kültüre sahip uluslararası D-100 kara yolu kenarında, sanayi, tarım, hayvancılık ve el sanatlarının oldukça geliştiği bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Tosya’da yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ahşap sektörünün oldukça geliştiğini belirten Varlık,

” Şehrimizde ahşap sektörü üzerine faaliyetlerini sürdüren yaklaşık  600 işletme bulunmaktadır. Bu firmalardan 150’si büyük işletme sınıfında yer almaktadır. Tosya’da günlük olarak yaklaşık 12 bin adet iç oda kapı üretimi yapılmaktadır. Türkiye’nin  iç oda kapı ihtiyacının  yüzde 30’unu Tosyalı üreticiler karşılamaktadır. Bu ürünler aynı zamanda  15 ülkeye de ihraç edilmektedir.” dedi.

Başkan Varlık, Tosya genelinde, tuğla fabrikaları, tekstil fabrikaları, tarım aleti üreten fabrikalar ve tela fabrikaları başta olmak üzere bir çok farklı alanda fabrikasyon veya atölye tipi  üretim yapıldığına ve bu işletmelerde binlerce kişiye istihdam sağlandığına vurgu yaparak şunları kaydetti :

“ İlçe genelinde ki verimli topraklarda iklim şartlarına uygun her türlü meyve ve sebze yetiştirilmektedir.  Bu ürünlerden en ünlüsü ise, Tosya Pirincidir. Ilgaz Dağları’ndan gelen berrak ve temiz kar sularının karıştığı  Devrez Çayı’ndan sulanan verimli arazilerde yetiştirilen pirinçler, hem ulusal hemde uluslar arası üne sahiptir. Bir çok pirinç çeşidinin yetiştirildiği ilçenin en ünlü markası ise, coğrafi işareti alınan Sarıkılçık pirincidir.

Tosya genelinde hayvancılığın oldukça gelişmesi sayesinde bu alanda da büyük işletmeler kurulmuştur. Bölgenin en büyük hayvan pazarlarından bir tanesi Tosya’da kurulmaktadır. Takım elbiselerin yakalarına konan ve ceketin yakalarında buruşmasını  engelleyen kıl telalar  Türkiye genelinde sadece Tosya’da özel tezgahlarda dokunmaktadır. Tosya kıstısı, Tosya kesesi, Tosya bıçkısı ve Tosya kuşağı başta olmak üzere bir çok  çeşit   el emeği göz nuru ürünler ilçe genelinde üretilerek hem iç piyasaya hemde dış piyasaya satılmaktadır.

 Tosya’nın  oto tamir sanayisi ise, bölgesinin en gelişmiş ve bu alanda en çok istihdamı sağlayan sektörüdür. Tosya sanayisine çevre il ve ilçelerden araçlar gelip bakım ve onarımlarını yaptırmaktadır. Oto sanayimiz, günde binlerce aracın geçtiği uluslararası D-100 kara yolunu kullanan yerli ve yabancı turistlerinde ihtiyacına karşılık vermektedir.   Yukarıda saydığımız alanların dışında ilçe genelinde bir çok büyük ve küçük işletmede de çeşitli ekonomik faaliyetler yürütülmektedir.”

Başkan Varlık, “ Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği’mizi (TGDK) her kesimden değerli vatandaşlarımız ile  bir araya gelerek Tosya’mızın gelişerek kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla kurduk. Dernek bünyesinde, “ Yüksek İstişare  Kurulu ” oluşturarak, her kesimden üyelerimizin özgürce düşüncelerini dile getirebileceği bir yapı oluşturduk. Aynı zamanda dernek bünyesinde   “ Proje “ ekibi de oluşturduk. Derneğimiz adına sosyal medya hesapları ile birlikte internet sitesi açtık. “ diye konuştu.

TGDK olarak bu unsurları oluşturmaktaki amaçlarının  ilçedeki bütün sektör  temsilcileriyle ayrı ayrı toplantılar düzenleyerek  sorun ve sıkıntılarını belirlemek olduğunu anlatan Başkan Varlık, “ Bu sorun ve sıkıntıları başlıklar altında belirleyerek, çözüm yolları üzerinde ortak bir karara varmayı ve   bu sorunların el birliğiyle çözüme ulaştırmayı amaçlıyoruz. Derneğimizi kurduktan sonra,  bir araya geldiğimiz sektör temsilcilerinden aldığımız bilgiye göre, Tosya genelinde ki işletmelerin devletimizin verdiği hibe ve desteklerden etkin bir şekilde faydalanamadığı anlaşılmıştır. Bu konuyu derinlemesine araştırdığımızda, sektörlerin, hangi kamu kurum ve kuruluşun kendilerine hibe ve destek verdiğinden bilgisinin olmadığı, bilgisi olanların ise, nasıl bir yol izleyeceğini bilmediği görülmüştür. Hibe veren kamu kurum ve kuruluşlarının, istediği projelerin nasıl bir şey olduğundan ise hiçbir sektör temsilcisinin haberinin ve bilgisinin olmadığı da bu çalışmalarımızda belirlenmiştir.” İfadelerini kullandı.

 Varlık, ” Dernek olarak yapmayı planladığımız çalışmaları daha iyi anlatabilmek adına, örnek bir çalışma yaptık. Bu kapsamda, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği ile Tosya Ziraat Odası iş birliğinde bir dizi toplantı düzenledik.  Bu toplantıların sonucunda, ilçedeki pirinç üreticilerinin sorunlarını 5 ana başlık altında toplandık.

1 : Çeltik arazilerinin toplulaştırılmaması

2 : Kuru bakliyat deposunun olmaması

3: Çeltik arazilerin nakil işlemlerinin yapılamaması

4:  Devrez Çayı’nın ıslahı

5: Çeltik tarlalarının sulama sorunu

Bu sorunları daha da çeşitlendirebiliriz.

Bu örnek çalışmayı ilçedeki tüm katma değer üreten işletmelerle  de odaları vasıtasıyla yapmayı, onlarında sorun ve sıkıntılarını da ana başlıklar halinde belirlemeyi amaçlıyoruz.  Dernek olarak önem verdiğimiz konuların başında,  ilçede katma değer üreten bütün işletmelerin devletimizin veya başka kuruluşların kendilerine verdiği hibe ve desteklemelerden zamanında haberdar olması, bu imkanlardan nasıl yararlanabilecekleri konusunda bilgi sahibi olması ve bunun için gereken projeye en sağlıklı ve etkin bir şekilde ulaşabilmesidir.  Bu amaçla, alanında uzman danışmanlık şirketleriyle ikili görüşmeler yaparak anlaşmalar sağladık.  Derneğimiz bünyesinde oluşturduğumuz proje ekibini aşan projeleri, bu firmalardan  destek alarak hazırlanmasını da imkan ve olanak sağladık.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder’e Tosya heyeti tarafından, içinde Tosya pirinci, Tosya bıçkısı, Tosya kesesi, Tosya kuşağı, Taşköprü sarımsağı, Kastamonu çekme helvası başta olmak üzere bölgemize has ürünlerin içinde bulunduğu çeşitli hediyeler takdim edildi.

Fotoğraf çekiminin ardından ziyaret sona erdi.

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir