Tosya’da 850  Ton  Ceviz Hasadı Yapıldı.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 850  ton ceviz rekoltesi gerçekleştirildi.

Tosya Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Bekir Özipek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede 1500 dekar alanda ceviz yetiştirildiğini söyledi.

Tosya’da yaklaşık 228 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu hatırlatan Özipek, şunları kaydetti: “

İlçemizin verimli topraklarında mevsim şartlarına uygun her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Binlerce üreticimizin yetiştirdiği çeşit çeşit tarım ürünleri arasında en büyük getiriye sahip olan ürünlerimizden biri de cevizdir. Ceviz üretimi, ilçe ve köylerinde de yapılmasına rağmen genelde ilçe civarında bulunan ve Tosya’ya has irili ufaklı 5 bin 500 adet meyve bahçesinde yapılmaktadır. Üreticilerimiz, bir çok cins  çeşit ceviz yetiştirmesine rağmen genelde,  Chandler, Fernor, Kaman ve Yavuz çeşitlerine ilgi göstermektedir. Çiftçilerimiz, 1500 dekar alanda yaklaşık 24 bin adet ağaçta yetiştirdikleri cevizlerin hasadını tamamladı. Gerçekleşen rekoltemiz, yaklaşık 850 ton civarındadır. Bereketli bir sezon olduğunu düşünüyorum.”

Üretici Metin Kaleli ise, ilçede bulunan meyve bahçesinde kapama bahçe tipinde ceviz yetiştirdiğini kaydederek, “ Geç çiçek açması nedeniyle ilkbaharda yaşanan don olaylarından etkilenmediği için Chandler çeşidi ceviz üretimi yakmaktayım. Hasadını tamamladığımız cevizlerimiz kurutma aşamasında. Yaklaşık 15-20 gün civarında açık havada güneşte kuruttuktan sonra, cevizlerimizi satışa sunacağız. İriliğine göre cevizlerimizi ayırdık. Kabuklu cevizlerimizin en irilerinin kilosunu 70 liraya, bir küçüklerini 60 liraya, en küçük boylarını ise 50 liraya satışa sunacağız. Bu sene kuru ceviz içinin kilosu 120 liradan alıcı bulmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir