Tosya’da Pirinç Çeşitleri 7 – 13 Lira Arasında Alıcı Buluyor

Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, ilçede yetiştirilen dünyaca ünlü pirinç çeşitlerinin 7 – 13 lira arasında alıcı bulduğunu açıkladı.

Eken, Tosya’nın Türkiye’nin önemli pirinç ekim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

İlçede Tosya’ya has Sarıkılçık pirinci başta olmak üzere bir çok çeşit pirinç yetiştirildiğini belirten Eken, şunları kaydetti :

“ İlçemizde binlerce dekar alanda yetiştirilen çeşitler içerisinde Sarıkılçık ayrı bir yere sahiptir. Çeltik tarlalarımızın tamamında pirinç çeşitlerinin hepsi üretilebilirken, Sarıkılçık pirinci sadece Tosya’nın Yukarı Ova bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Ilgaz Dağları’ndan gelen kar suyu ile beslenen Devrez Çayı’ndan sulanan arazilerimizde yetişen pirinçler, lezzeti bakımından hem ulusal hemde uluslararası platformda öne çıkmakta ve tüketiciler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Tosya’da bu sene yaklaşık 9 bin dekar arazide pirinç üretimi yapıldı. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında Tosya’da kurulması, Tosya’nın pirinç üretimi bakımından Türkiye’de çok büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir. Binlerce üreticimizin yetiştirdiği el emeği göz nuru ürünler, hem esnaflarımız tarafından hemde ilçede her Pazartesi günü kurulan pirinç pazarında satışa sunulmaktadır. Bir defa Tosya pirincinin lezzetini tadanlar kolay kolay başka pirinçten yapılan pilavları yiyemezler. “

Eken, Sarıkılçık pirincinin kilosunun 13 liraya, diğer pirinçlerin ise 7 lira ile 8,5 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir