Tosya’da 19 Eylül Gaziler Günü Dolayısıyla Tören Düzenlendi

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü, dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, Tosya Kaymakamı Suat Hatam, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Tosya Şubesi Başkanı Galip Yaman tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Yaman, törende yaptığı konuşmada, gazilerin harbe katılıp da, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlar olduğunu söyledi.

Gazilik unvanının devlet tarafından verildiğini hatırlatan Yaman, şunları kaydetti : “ En büyük gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü gaziler günü olarak kabul edilmiştir. Gaziler bu vatan ve ulus için çarpışmış, bu yüzden de gazilik unvanı ile onurlandırılmışlardır. Gazilik alınıp satılan, devredilen bir unvan olmayıp, ömür boyu taşınılacak bir değerdir. Biz gaziler bu unvanı alırken, süngünün ucunda, bombanın dehşetinin içinde bulunduk. Sıkıntılı, korkulu günler geçirdik. Hep vatan dedik. Yüksünmedik. Zaman zaman korku sardı çevremizi. Sonra vatan geldi aklımıza. Korkularımızı sildik. Acı çektik, ulusumuz gözümüzün önüne geldi ve acılarımızı unuttuk. Hep vatan ama hep vatan dedik.”

Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerle sona erdi.

Törenin ardından Kaymakam Hatam, beraberindekilerle birlikte, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Tosya Şubesini ziyaret etti.

Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Duyar, Tosya İlçe Emniyet Müdürü Selahattin Batman, Tosya Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen Zekeriya Özmen, AK Parti Tosya İlçe Başkanı Hasan Mete Dikişci, CHP Tosya İlçe Başkanı İsmail Okuducu, MHP Tosya İlçe Başkanı Suat Bazlamaçcı, İYİ Parti Tosya İlçe Başkanı Mehmet Kaan Erdem, protokol üyeleri, şehit yakınları, gaziler ve aileleri ile vatandaşlar katıldı.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir