Tosya Müftü Vekili Murat Başar’ın Üç Aylar ve Regaip Kandili Mesajı

Değerli Hemşehrilerim;

Üç aylara yeniden ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 13 Şubat 2021 Cumartesi günü Ramazan’ın müjdesi olan Receb ayının ilk gününü, 18 Şubat 2021 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi olan Regaib gecesidir. Dinî hayatımızda “Üç Aylar” olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının feyizli ve bereketli maneviyat mevsimini bir defa daha idrak etmiş bulunuyoruz.

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.); “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” (Ahmet bin Hanbel, Müsnet, c.1,s.259) buyurmuştur. Üç aylar girdiği zaman da; “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur” diye dua etmiştir. Bizler de bu değerli zaman diliminden azamî ölçüde istifade etmenin ve kandil gecelerinin aydınlığında bereketli bir mevsim geçirmenin gayreti içerisinde olalım.

Manevi duygu ve heyecanın yoğun bir şekilde yaşandığı bir mevsim olan bu dönem, tevbe ve istiğfarda bulunma, nefis muhasebesi yapma, ruhu günahlardan arındırarak yenilenme ve salih kullardan olmak için gayret sarf etme fırsatının daha çok bulunduğu bir mevsimdir.

Cenab-ı Hakkın sonsuz af ve mağfiretine sığınmak, hata ve günahlarımızdan arınmak, ruhumuzu ferahlatmak, kendimizle baş başa kalarak hayatımızı gözden geçirmek, manevi diriliş ve ahlaki yükseliş fırsatları olarak görmek ve nefis muhasebesi yapmak için bizlere bahşedilen müstesna zaman dilimleridir.

Bu mübarek gün ve geceleri iyi değerlendirebildiğimiz, güzel amel ve davranışlarla içini doldurabildiğimiz, yanlışlarımızın farkına varıp istikamete yöneldiğimiz kazançlı ve bereketli zaman dilimlerine dönüşecek, hayatımız bereketlenecektir.

Ramazandan sonra en sevaplı oruç, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçtur. Şaban ayı Peygamberimizin Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu bir aydır. Bizler de bu aylarda nafile oruç tutmaya çalışmalıyız.

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaip gecesi denir. “Regaip” kelimesi, “kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey” demektir. Yüce Allah’ın, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regaip” denilmiştir.

Acı ve kederleri paylaşmanın, düşeni kaldırmanın, kutsal değerlere saygının, insani erdemler bağlamında ulaşılabilecek en üstün değerler olduğunu bu aylarda daha çok hissederek, söz ve davranışlarımıza bu çerçevede daha fazla yön verme kararlılığı ve çabası içinde olmalıyız.

Bununla birlikte içinde Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleriyle nurlanmış olan bu mübarek arınma mevsimini namaz, oruç, sadaka ve zekâtlarla süslemeli, bol bol dua ve istiğfar ederek, Kur’an-ı Kerim, meal ve tefsirini okuyarak, sevgili Peygamberimizin hayatını daha çok öğrenme ve anlama ve hayatımıza yansıtma gayreti içinde olmalıyız.
Değerli Kardeşlerim;

Bu duygu ve düşüncelerle mukaddesatımız için canını feda eden şehitlerimize ALLAH’tan rahmet gazilerimize acil şifalar diliyoruz. 13 Şubat’tan’tan itibaren idrak edeceğimiz mübarek üç aylarımızı tebrik ediyor bu kutlu zaman diliminin ülkemizin ve tüm Müslüman aleminin birlik ve beraberliğine kardeşliğe ,barış ve huzura, Ordumuzun muzafferiyetine vesile olmasını yüce ALLAH’tan niyaz ediyoruz.

.
.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir