KUZKA’nın Destekleriyle Kastamonu’da Yöresel Ürünler, Katma Değerli Ürünlere Dönüştü

Kastamonu’da kadın kooperatifine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle yöresel değer taşıyan ürünlerin yaşatılması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi. Destek kapsamında eğitimlerini tamamlayan kooperatif üyesi kadınlar, taş baskı ve siyez gibi yöresel ürünleri katma değerli ürünlere dönüştürerek Bölgesel düzeyde kadınlara istihdam ve ek gelir imkânı sunmayı amaçlıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), 2020 Yılı Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Teknik Destek Programı kapsamında Kastamonu Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne “Taş Baskı Özgün Tasarım Danışmanlığı, Eski Tasarım Nesnelerinin Yorumlanması Danışmanlığı ve Eğitimi” desteği sağlandı. KUZKA’nın destek sağladığı “Geleneksel Değerlere Kadın Eli Değdi” projesi kapsamında kooperatife üye kadınlara, taş baskı tekniğiyle üretilen yöresel ürünlerin modernize edilerek yeniden yorumlanması eğitimi verildi. Ayrıca kooperatifin Siyezden ürettiği ve satışı yapılan (siyez bulguru, unu, eriştesi, galetası vb.) geleneksel ürünlerin geleneksel değerleri yansıtan ve ürünü ön plana çıkaran ambalajlara kavuşabilmesi adına tasarım odaklı düşünme ve ambalaj tasarımı danışmanlık hizmeti sağlandı.

Yöresel Ürünlerin Katma Değeri Artırılacak
Projenin kapanış kısmına katılan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Geleneksel Değerlere Kadın Eli Değdi” projesine sunmuş olduğumuz destek kapsamında, Kastamonu’nun yöresel değeri olan taş baskılı ürünler ile siyez başta olmak üzere yöresel ürünlerin üretimini yapan kooperatifimize eğitim ve danışmanlık desteği sağlıyoruz. Teknik destek programımız kapsamında yöresel ve hediyelik ürünlerin ambalaj tasarımı ve sunumuna yönelik bir danışmanlık hizmeti sunuldu. Aynı zamanda geleneksel olarak yapılan taş baskının gelenekselliğini koruyarak günümüz modern hayatına uygun hale getirmek amacıyla da tasarım odaklı düşünme eğitimi ve danışmanlık hizmeti sağladık. Bu proje vesilesiyle yöresel ürünlerin katma değerini artırırken, üreten kadınları da desteklemiş olacağız.” dedi.

Kadın Örgütlerini Desteklemeye Devam Edeceğiz
Kalkınma Ajansı olarak aynı zamanda kadınların ve gençlerin işgücü potansiyelinin geliştirilmesi sonuç odaklı programının yürütüldüğünü kaydeden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Bu program kapsamında bu yıl Bölgede Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerimizde kadın kooperatifi ve derneklerine yönelik kadın örgütlenmeleri eğitim programını düzenledik. Bu eğitim programında iş planı oluşturma, markalaşma, tanıtım, ürün standartlaştırma ve e ticaret gibi 14 farklı başlıkta eğitimler düzenledik. Önümüzdeki dönemde de kadın kooperatiflerinin geliştirilmesine yönelik programlara devam etmeyi düşünmekteyiz.” diye konuştu.

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir