Başkan Kıbışoğlu: Tosya’da Otomatik Şanzıman Tamiri Yapılabilmesi İçin Projesi Hazırladık

Tosya Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Kıbışoğlu, Tosya Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası ile Tosya Gelişim Ve Kalkınma Derneği  işbirliğinde,  tam otomatik şanzıman tamir eğitimi konusunda proje hazırladıklarını açıkladı.

Başkan Kıbışoğlu, projeyi genel hatlarıyla aşağıdaki şekliyle belirlediklerini, hibe veren kurum ve kuruluşların ilana çıkmasının ardından hemen müracaat edeceklerini söyledi.

TALEP EDİLEN TEKNİK DESTEĞİN İÇERİĞİ

Tosya Gelişim Ve Kalkınma Derneği ile Tosya Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası tarafından hazırlanan projemizle tam otomatik şanzıman tamir eğitimi konusunda teknik destek talep edilmektedir.

HEDEF GRUPLARI

Tam otomatik şanzıman tamir eğitimi kursuna, Tosya Madeni Eşya Sanatkarları Odasına üye Tosya Metal Sanayiinde çalışan motor tamircisi ustalar hedef kitlemizdir.

NİHAİ YARARLANICILAR

Tam otomatik şanzıman tamir eğitimi öğrenecek olan ustalar

Tam otomatik şanzıman tamiri öğrenen ustaların yetiştireceği çırak öğrenciler

Tam otomatik şanzımanlı olan aracını onarıma sokmak isteyen bölge insanı

Tosya’da metal sanayide yedek parça sektöründe çalışan esnaf

Tosya metal sanayide hizmet sektöründe çalışan esnaf

Tosya’da bulunan D 100 karayolundan geçen tüm araç sahipleri

BEKLENEN SONUÇLAR

Tosya’da otomatik şanzıman tamir hizmetini yapan işletme bulunmamaktadır. Bölgede bulunmayan otomatik şanzıman tamir hizmetini bölgemize kazandırıp, yaygınlaştırmak. Tosya’daki oto tamir ustalarının otomatik şanzıman tamiri alanında yetiştirilerek gelişmiş teknolojiye entegre edilmesi

Otomatik şanzıman eğitimi alan ustalar tarafından bu hizmetin genç kursiyerlere çıraklık yoluyla öğretilerek yaygınlaştırılması

Otomotiv Sektöründe Katma Değerin ve Kalitenin Arttırılması:

Otomatik şanzıman tamiri büyük şehirlerde yapılabilmektedir. Proje sonunda bölge insanı büyük şehirlere gitmeden kendi bölgesinde bu hizmetten faydalanabilecek, masraflar azalacak, zaman  kayıpları önlenmiş olacaktır.

İHTİYACIN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYAN TEMEL GEREKÇE

Otomotiv sektörü gün geçtikçe gelişmekte ve bu gelişmelerle birlikte otomotive yön veren sürücülere de daha rahat ortamlarda sürüş imkânları sağlanmaktadır. Günümüzde otomatik şanzıman kullanmak suretiyle araçlardaki sürüş konforu arttırılmış, böylece sürücülerin dikkatlerini yola vermeleri sağlanmıştır. Otomatik şanzımanlar otomotiv sektöründeki tüm araçlarda kullanılabilmektedir (otomobil, otobüs, kamyon, iş makinesi vb). 

Ülkemizde Haziran sonu otomobil satış adetleri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, otomatik şanzımanlı otomobil satışlarının payı yüzde  58,08’e yükseldi.

Bölgemizde otomatik şanzımanlı araç sayısı günden güne hızla artmakta, bunun paralelinde arıza durumunda araç sahipleri araçlarını kendi bölgelerinde otomatik şanzıman tamircisi bulunmadığından büyük şehirlere götürmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum metal sanayimizin prestijini düşürmekte, müşteri kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle bölge ekonomisinin geleceği için otomatik şanzıman eğitimi yapılarak bu sektörün bölgemize kazandırılması hayati önem arz etmektedir.

Tosya’da otomatik şanzıman tamiri yapan işletme bulunmamaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber branşlaşmalar artmıştır. Teknolojiye ayak uyduramayan işletmeler ayakta duramamaktadır. Bölgemizdeki motor tamiri ustalarının eğitim alarak otomatik şanzıman tamirine başlamaları bölgemiz açısından hayati önem arz etmektedir. Motor tamircisi ustalarımıza, otomatik şanzıman tamir donanımı kazandırılması, sadece sanayimize katma değer kazandırmakla kalmayacak aynı zamanda yeni yetişen usta adayı çırakların da bu teknolojiye uyum sağlamalarını gerçekleştirecektir.

Tüm alanlarda olduğu gibi motorlu araçlar teknolojisi alanında teknoloji hızla gelişmektedir. Teknolojiyi takip edip ona ayak uydurmak işletmeler için zorunluluk arz etmektedir. Bölgemizdeki işletmeler teknolojinin gerisinde kalmışlardır. Teknoloji ürünü makinaların pahalı olmasının yanında eğitim olanaklarının sınırlı veya yüksek maliyetli olması bunda rol oynamaktadır. Bölgemizde faaliyet yapan küçük işletmeler ileri teknolojiyle üretilmiş araçları eski yöntemlerle tamir etmeye çalışmaktadır. Bölge halkı da aracını yeni teknolojilerin bulunduğu bölgelere götürmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için motorlu araçlar teknolojisinde son teknolojileri bilen uzman eğiticilerin bölgemizdeki küçük işletme sahibi ustalarımızı eğitmesi ve teknolojiye entegre etmesi gerekmektedir. Böylece bölge halkı kendi bölgesinde aracını tamir ettirebilecek, ustalar işlerini kaybetmeyecek ve yeni yetişecek olan ustalar geleceğe umutla bakabilecektir.

BAŞVURUNUN KATMA DEĞER YARATACAK UNSURLARI

Tosya’da yeni iş alanı ve yeni istihdamlar açılacaktır. Otomatik şanzımanlı araç sahipleri araçlarında meydana gelen arızaları büyük şehirlere gitmeden kendi bölgesinde yaptırabilecek böylece iş ve zaman israfı engellenmiş olacaktır. Otomatik şanzıman tamiri sektörünün bölgemize gelmesiyle birlikte bu sektöre bağlı olan sektörlerde hareketlenmeler olacaktır.

BEKLENEN SONUÇLARIN HEDEF GRUPLAR ÜZERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ETKİSİ VE ÇARPAN ETKİLERİ

Otomatik şanzıman eğitimi kursunda, motor tamircisi olan ustalar kursiyer hedef grubumuzdur.

Otomatik şanzıman eğitimi alacak olan  kursiyer metal sanayide yeni bir sektörün gelmesine öncülük edeceklerdir.

Otomatik şanzıman eğitimi alacak olan bu grup aldıkları bu eğitimi yetiştireceği çıraklar yoluyla bölgemize yayacaklardır.

Otomatik şanzıman eğitimi alacak olan bu grup sadece kendi ilçelerine değil yakın bölgedeki diğer il ve ilçelere hizmet verecektir.

Yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığıyla ilçemizde otomatik şanzıman tamirinin olduğunu öğrenen yakın bölge insanı bu işi öğrenmek için ilçemize geleceklerdir. Öğrendikleri bu mesleği bölgelerinde yaymaları beklenmektedir.

Projemiz ilk etapta Tosya’ya  hitap etse de neticede Kastamonu, Çankırı ve Sinop genelinde yaşayan araç sahibi kişilere hizmet olarak yansıyacaktır.

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir