Tosya’da 50 Ton Bal Hasadı Yapıldı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 2022 sezonunda yaklaşık 50 ton bal hasadı yapıldı.

Tosya Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Bekir Özipek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 5 bin 600’ü kayıtlı olmak üzere yaklaşık 7 bin kovanda arı ve arı ürünleri üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Arıcıların istedikleri takdirde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıt olabileceğini hatırlatan Özipek,” Çevremizde AKS sistemine kayıt olmak istemeyen ve bu işi hobi olarak yapan bir çok vatandaşımız da arı ve arı ürünleri üretmektedir. ” dedi.

Tosya’nın organik ve doğal kaliteli bal üretmek için gereken zengin çiçek florasına sahip bölgeler arasında yer aldığını belirten Özipek, şunları kaydetti: ” Tosya’da özellikle son yıllarda oldukça fazla sayıda vatandaşımız arıcılık yapmaya başladı. Bu sayı her geçen sene artış göstermektedir. Bilindiği gibi arı yetiştirildiği zaman sadece bal üretilmez. Sağlık kaynağı, arı sütü, polen ve propolisin yanı sıra, bal mumu, arı, ana arı gibi bir çok gelir getiren ürünleri de arıcılarımız bu kovanlarda üretmektedir. İlçemizdeki üreticiler bu sene yaklaşık 7 bin kovanda 50 ton civarı bal hasadı gerçekleştirdi. İlçemizde bulunan arıların yüzde 30’u oğula gitti, yani başka bir koloni oluşturmak için bulunduğu koloniden ayrıldı. Doğal olarakta bal rekoltesi bu oranda düşüş gösterdi. Üreticilerimiz yeni kolonilerle birlikte tüm arılarının kışı sağlıklı geçirebilmelerini sağlarlarsa mevcut koloni sayısının 9 bin adetin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.”

Özipek, ilçe genelinde 3 ton bal mumu, 900 kilogram polen ve 2.5 kilogramda arı sütü üretiminin gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Yenidoğan Köyünde arıcılık yapan Hüseyin Mahsül, de gazetecilere yaptığı açıklamada, dedelerinden kalan arıcılık mesleğini çocukluğundan beri yaptığını kaydetti.

Köyünde bulunan arılığında 600 adet arı kovanında, bal başta olmak üzere arı ve arı ürünleri yetiştirdiğini belirten Mahsül, “ İlk olarak büyük dedem bir kovan arı ile arıcılığa başlamış. Her sene koloni sayısını daha da artırmışlar. Şu anda ben, babam, oğlum ve eşimle birlikte 600 adet arı kovanına bakıyoruz. Koloni sayısı çoğaldıkça, arının bakımı da zorlaşıyor. Arıcılığı severek yapıyoruz. Onlarda benim çocuklarınım yerinde, aileden sayılıyorlar. Köyümüz, hemen ormanlık alanın yanında yer alıyor. Elimizden geldiğince doğal ve organik bal başta olmak üzere arı ve arı ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz. ” İfadelerini kullandı.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir