Tosya’da Üreticilere 27 Ton Sertifikalı Çeltik Tohumu Dağıtıldı.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde düzenlenen törenle, üreticilere 27 ton çeltik tohumu dağıtıldı.

Tosya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, törende yaptığı konuşmada, Kastamonu deyince akla, bir taraftan ahşap ve orman ürünlerinin, diğer taraftan da tarım ve hayvancılığın geldiğini söyledi.


Ahşap sektörünün son yıllarda daha çok ön palana çıktığını, tarımın ise biraz daha stabil kaldığını belirten Çakır, “ Kastamonu coğrafyasını gezdiğiniz zaman özellikle, hayvancılığa dayalı tarım alanları konusunda çok daha Allah vergisi üst seviyede tarım arazilerimiz var. Aşırı nüfus göçümüzden dolayı, maalesef arazilerimizin bir çoğu da işlenmemiş bir halde bekliyor. Özellikle içinde bulunduğumuz yıl ve bir önceki yıl dünyaya çok keskin bir şekilde gösterdi ki, tarım ürünlerine ve gıdaya ulaşmak her sene daha da zorlaşıyor ve son derece stratejik bir ürün haline geliyor.” dedi.

Tosya’nın ahşapla alakalı ününü artırmasına rağmen, tarımda yıllara bağlı olarak geriye gittiğini hatırlatan Çakır, “ Pirinç gerçekten stratejik bir ürün halinde. Tosya’nın da zaten bu konuda bilgisi, tecrübesi ve arazisi var. Buradaki pirinç üretimini eski şaşalı günlerine tekrar çıkartmamız lazım. Bunu hem Tosya için yapmamız lazım, hem çocuklarımız için yapmamız lazım, hemde ülke ekonomisi için yapmamız lazım. Kaliteli tohum demek, kaliteli ürün demek. Bu anlamda sertifikalı tohum kullanımı da son derece önemli. Tosya’nın potansiyelini inşallah önümüzdeki yıllarda katlamalı bir şekilde artıracağız. Pirinç gibi son derece su tüketimi gerektiren üretimde, bizim yeni sulama tekniklerini, yeni üretim tekniklerini ciddiyetle ele almamız gerekiyor.” diye konuştu.

Konuşmasında damlama sulamanın tarım sektöründeki önemine de vurgu yapan Çakır, şunları kaydetti : “ Zaten bir çok tarım alanında bu damlama sulama metoduna geçildi ve geçen herkesin de çok büyük memnuniyeti var. Hem maliyetlerde ciddi düşüşler var, hemde üretimde artış var. Tosya’da da 5 dönümlük bir alanda da örnek bir çalışma yapılacak. Devletimizin bu konuda son derece güzel destekleri var. İnşallah bu deneme yapacağımız saha da tüm Tosyalı çiftçi kardeşlerimiz takip ederse, önümüzdeki yıllarda bizde ciddi anlamda bu damlama sulamaya geçeriz. Damlama sulamaya geçmek demek artık, suya olan aşırı bağımlılıktan sizi bir nebze olsun kurtarmak demek. Tosyalı çiftçi pirinç ektiği zaman bir daha su olacak mı, olmayacak mı korkuyu da inşallah yaşamayacak. “

Tosya Kaymakamı A. Ferhat Özen, ise konuşmasında, ” İlçemizde potansiyel anlamda pirincimizin ekilmesine olanak sağlayan büyük arazilerimiz var. Hükümetimizin desteğiyle, daha fazla sunacağı katkıyla sulanabilir arazilerimizin artmasıyla pirinç üretimimizde artacak. Sertifikalı tohum vasıtasıyla Tosya’nın pirinçleri daha kaliteli hale gelecek.” İfadelerini kullandı.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu da, “ Tarım arazilerini etkin kullanımı projesi kapsamında, Tosya’ya 27 ton sertifikalı çeltik tohumu tahsis edildi. Toplam proje bedeli 320 bin liradır. Bunun yüzde 75’i olan 240 bin lirası bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. 80 bin lirası da çiftçilerimiz tarafından karşılanmaktadır. “ diye konuştu.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir