Tosya’da Ahşap Kapı Üretimine Kadın Eli Değdi

Günde yaklaşık 13 bin adet ahşap iç oda kapısının imal edildiği Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, 400 kadın marangoz ustası üretime katkı sağlıyor.

– Günde 13 bin adet ahşap iç oda kapısının imal edildiği Tosya’da ahşap sektöründe çalışan yaklaşık 3 bin kişinin 400’ü kadın marangoz ustalarından oluşuyor.

– Klasik ahşap kapıların yerini almaya başlayan mobilya türü kapılar, kadın marangoz ustaların elinden çıkıyor.

– Üretilen ürünler 35’in üzerine ülkeye ihraç ediliyor.

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Ekşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya’da üretilen ahşap ürünlerin arasında  iç oda kapı üretiminin ciddi sayılara ulaşmaya başladığını söyledi.

Kapı üretimindeki artışın ihracata da yansıdığını belirten Ekşi, “ Tosya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 20 adet ahşap sektöründe  imalat yapan fabrika var. Tosya’da yüzlerce küçüklü büyüklü atölyeler ve fabrikalar ahşap sektörüyle alakalı imalat yapmaktadır. İç oda kapısı üzerine imalat yapılıyor ve 35 ülkeye de ihracatımız var. Günlük kapı üretimimiz 13 bin adet seviyelerinde. İç oda kapısı deyince eski algıyı yendik, mobilya kapı üretimi yapıyoruz. Artık evlerdeki odalarda, odaları ayrıştıran değil de, odaların içerisindeki mobilyanın bir parçası,  bir unsuru haline geldi kapılarımız.” dedi.

İlçede ahşap sektöründe çalışan sayısının  3 bin kişi civarında olduğunu belirten Ekşi, şunları kaydetti :

“Bu çalışanların içerisinde 400’e yakını bayan elemandan oluşuyor.  Ahşap sektöründe bayan eleman bu üretimin neresinde dersek, kapı imalatının her aşamasında olduğunu görürüz. Kapının  ebatlanmasından, yüzeyinin kaplanmasına ve pervazına kadar. Buda tabi ekonomiye de , ilçemize de ciddi katkı sağlamakta. Ahşap sektöründe 400’e yakın bayan eleman ciddi bir sayı. Herhangi bir sektörde çalışabiliyor ama uzak oldukları ahşap sektörüne de zaman içerisinde alıştılar ve üretime bayan eli değmeye başladı. Ahşap üretimine bayan elinin değmesi, üretime de ivme kazandırıyor bu sayede ihracatımızda da artış meydana geldi. Daha önce bayanlar ahşap sektöründe çalışmaya çekiniyordu, biz bu işi yapabilir miyiz, yapamaz mıyız diye. Bunu da yenmiş olduk. Şuanda istihdam sıkıntısı da çekmiyoruz. Bu sayede üretimlerimiz gün geçtikçe artıyor. “

Kadın marangoz ustası İlknur Çetin ise,” 2014 yılından beri ahşap sektöründe çalışıyorum. Biz bayanlara daha önce kapı sektörü erkek işi yapamazlar diye baktılar. Ama biz 8 senedir bu işletmede çalışarak bunu başardığımıza inanıyorum. Yaptığımız işi severek ve isteyerek yapıyorum.  Tosya’da ahşap ve mobilya sektöründe kadın istihdamını bizlere açanlara çok büyük minnettarız. Bu sayede evimizin ekonomisine katkı sağlayabiliyoruz. İşverenlerimize de minnettarız. “ ifadelerini kullandı.

Kadın marangoz ustası Rabia Tomak da, “ 2014 yılında bu firmada çalışmaya başladım, kapı ve mobilya bölümünde. Şuanda CNC operatörü olarak çalışıyorum. Daha önce ben tekstil fabrikasında çalışıyordum. Kapı ve mobilya üretimini hep erkek işi olarak görüyordum. Hatta ilk ahşap sektöründe çalışmaya başladığımızda tepki de topladık. Zamanla azmederek, ayakta dimdik durarak, işverenlerimizin de destekleriyle yapabildiğimizi herkese kanıtlamış olduk. 8 Senedir bu işteyim. İnşallah sağlım elverdiği müddetçe bu işi yapacağız. “ diye konuştu.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir