Tosya’da Günde 13 Bin Adet Kapı İmal Ediliyor Ve 35 Ülkeye İhracat Yapılıyor

Türkiye’nin ahşap iç oda kapısının yüzde 35’inin karşılandığı Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 35 ülkeye ihracat yapılıyor.

-Tosya’da fabrikasyon ve atölye tipi olmak üzere 750’nin üzerinde ahşap işletme faaliyet gösteriyor.

– İlçe genelindeki ahşap sektöründe 3 bin kişi istihdam ediliyor.

– Tosya’da günde yaklaşık 13 bin adet ahşap iç oda kapısı imal ediliyor.

– Türkiye’nin iç oda kapı ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’i Tosya’da üretilen kapılar ile karşılanıyor.

– İlçede üretilen kapılar, Afrika, Balkanlar ve  Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere  yaklaşık 35 ülkeye ihraç ediliyor.

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Ekşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de içinde yer aldığı ahşap sektöründe ilçe genelinde sadece Tosya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 20 adet fabrikanın imalat yaptığını söyledi.

Tosya OSB’de çok ciddi sayıda üretim yapıldığını belirten Ekşi,” Eski ahşap sanayi şehrimizin üst noktalarında halen faaliyetlerini sürdürmektedir. O bölgede işini geliştiren, başarıyı biraz daha ileriye götürme düşüncesi olan arkadaşlarımız OSB’de üretim yapmaya başladı. Şu anda üretimlerimiz 12 bini 13 bin adet iç  oda kapısı üretimi seviyesinde devam ediyor. Bununla birlikte ihracat hedeflerimiz gün geçtikçe ilerliyor.  İki yıl önceki ihracat yaptığımız ülke sayısını ikiye katladık. Şuanda Tosya’dan yaklaşık 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu gün geçtikçe de artarak devam ediyor. OSB’de ahşap sektöründe yaklaşık bin 200 kişi istihdam ediliyor. “ dedi.

Tosya genelinde atölye ve fabrikasyon üretim yapan iş yerlerinde yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığını kaydeden Ekşi,” Daha önce Avrupa’nın imalat kalite seviyelerinden korkardık. Avrupa’ya malzeme nasıl satarız, zorlanır mıyız diye çekinirdik. Devletimizin verdiği destekler doğrultusunda her tarafa ulaşma imkanı sağlanmaya başladı. Şuanda bir üretici arkadaşımız Amerika’ya işyeri açma çalışması yapıyor. Bu sayede ürünlerimiz oraya da gidecek. Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerin yanı sıra, Balkanlara, Birleşik Arap Emirliklerine, Afrika ülkelerine, sadece ahşap ürünleri değil başka  çeşitli ürünlerimiz de gidiyor. Tosya’da üretilen bir ürün şuanda Afrika’ya, İstanbul’a gider gibi kolay gidiyor. Artık alıştık ihracat yapmaya. Bütün OSB’deki ve büyük çalışan işletmelerimiz, yabancı dil bilen, CNC makinelerini kullanabilen profesyonel  personeller de istihdam etmeye başladı. Ürünü ihracat etmek artık Tosya için çok basit hale geldi. İnşallah daha da ileriye götüreceğiz bu seviyeleri.” İfadelerini kullandı.

Ahşap sektörü üzerine faaliyetlerini sürdüren Sedef Ahşap Firma Yöneticisi Fevzi Koçkan, ise, ” Bulunduğumuz firma 1978 yılında kuruldu. Kurulduğu günden buyana ahşap sektöründeyiz. İlk yıllarda 50 metrekare atölyede üretim yaparken, şuanda 20 bin metrekare arazi üzerinde 14 bin metrekare kapalı alanda son teknoloji makinelerle çalışmaktayız. Tosya’da ahşap sanayi Türkiye genelinde söz sahibi bir sektör. Ülkemizin yaklaşık yüzde 35 iç oda kapı ihtiyacını Tosya karşılamaktadır. Ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına ihracat ediyoruz. Yaptığımız işin sonucunda ürettiğimiz ürünleri, çeşitli binalarda görmek bizleri ayrıyeten memnun ediyor.” diye konuştu.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir