Tosya Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Bekir Özipek: Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

Tosya Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Bekir Özipek, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.

Başkan Özipek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya genelinde havaların yağışlı seyretmesi nedeniyle, ormanlık alanlarda mantarların çıkmaya başladığını söyledi.

Doğal ortamlarda yetişen mantarların bazılarının oldukça zehirli olduğunu hatırlatan Özipek, şunları kaydetti:

“ Şehrimizin etrafı ormanlık alanlarla çevrili. Bu dönemlerde yağışların ardından açan güneş nedeniyle çeşit çeşit mantarlar bu ormanlık alanlarda, kendiliğinden yetişmektedir. Vatandaşlarımız bu mantar çeşitlerine oldukça rağbet göstermektedir. Yenmesinde bir sorun olmadığı bilinen mantarlara çok benzeyen türlerde de zehirli mantarlar yetişmektedir ormanlarımızda.  Zehirli ve zehirsiz mantarlar lezzet ve renk bakımından birbiriyle hemen hemen aynıdır. Bazı yenilebilir mantar ve zehirli mantarlar birbirine o kadar benzer ki bunları ancak uzman bir kişi ayırt edebilir. Son yıllarda ki mantar zehirlenmeleri dikkate alındığında, Allah korusun ölümle sonuçlanacak neticelerde yaşanmaktadır. Bu sakıncalar göz önüne alındığında, vatandaşlarımızın bu mevsimde doğada bol bulunan mantarları tüketirken çok daha dikkatli olmaları, hem kendileri hemde sevdikleri için  hayati önem taşımaktadır.”

Özipek, Mantar zehirlenmesi ile karşı karşıya kalan vatandaşların hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini kaydetti.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir