Başkan Kadri Eken: Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Üreticilerimizin Su Sorununu Çözdü

Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, Tosya’da pirinç üretimi yapan çiftçilerin karşı karşıya kaldıkları su sorununun Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği’nin (TGDK) girişimleri sonucu çözüldüğünü açıkladı.

.

Başkan Eken, çalışkan ve üretken çiftçilerin Tosya genelinde bu sene 9 bin 600 dekar alanda dünyaca ünlü Tosya pirincini yetiştirdiklerini söyledi.

.

Tosya’da yetiştirilen pirinçlerin hem ulusal hemde uluslar arası platformda aranılan markalar arasında yer aldığını belirten Eken, şunları kaydetti:

.

“ Ilgaz Dağları’ndan gelen kar suyunun karıştığı Devrez Çayı’ndan sulanan çeltik tarlalarında yetiştirilen pirinç çeşitlerimiz, lezzet bakımından gerçekten diğer pirinçlerden farklı bir tada sahiptir. Bu çeşitlerin içinde yer alan ve Tosya’ya has olan Sarıkılçık pirincimiz ise, düşük şeker oranına sahip olması nedeniyle, hastalığı olanların bile rahatlıkla tüketebileceği değerli bir ürünümüzdür. Tosya genelinde direk ve dolaylı olarak pirinç üretiminden binlerce kişi hayatını kazanmaktadır. Bu kadar geniş kitleleri ilgilendiren pirincimizde maalesef son zamanlarda sulama suyu sorunu baş göstermiştir. Yeterli sulama suyu olmaması halinde çeltiklerimiz kurumakla ve binlerce üreticimizin bir yıllık emeğinin boşa gitmesiyle karşı karşıya kalınmıştı.”

.

Su sorununa çare bulmak için Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği olarak girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Eken,

.

“ Yaptığımız girişimler Allah’a şükür sonuç verdi ve Çankırı’nın Orta ilçesinde bulunan Güldürcek Barajı’nın kapaklarının daha fazla açılması için Çankırı DSİ 52. Şube Müdürlüğü tarafından 23.07.2020 tarihinde acil olarak resmi yazı yazıldı. Dün akşam itibariyle ise 15.09.2020 tarihine kadar barajın kapakları daha fazla açıldı ve üreticilerimiz için hayati önem taşıyan su ihtiyacı giderildi. Başta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Ahmet Minder’e ve emeği geçen herkese, binlerce çeltik üreticisi adına şükranlarımı sunarım.” İfadelerini kullandı.

.

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkanı İş Adamı Sayın Yusuf Varlık ise, dernek olarak üreticilerin çok hayati bir sorununa çara bulmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek,

.

“ Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci Yazar Sayın Mehmet Ulusoylar, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Avukat Sayın Mustafa Kök ve Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Tosya Ziraat Odası Başkanı Sayın Kadri Eken ile birlikte DSİ 52. Şube Müdürü Murat Bingöl ve diğer personellere teşekkür ziyaretinde bulunduk.” diye konuştu.

.

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir